Manuele therapie
manuele therapie
Manuele therapie

Manuele therapie

Als gewrichten niet goed bewegen, kunnen allerlei klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan. Niet alleen klachten aan de gewrichten zelf, maar ook aan omliggende structuren, zoals spieren en pezen. Hierdoor ontstaat soms uitstralende pijn in arm of been en bijna altijd pijn of beperking bij het bewegen.
 

De behandeling met manuele therapie

U kunt zich direct of na verwijzing van een arts melden bij onze manueel therapeut. Tijdens een intakegesprek inventariseren we uw klachten en doen we een aantal metingen en testen. Vervolgens probeert de therapeut tijdens de behandelingen uw gewrichten en uw lichaam weer optimaal te laten functioneren en de aanwezige bewegingsstoornissen te corrigeren.

Manuele therapie volgen ‘Van der Bijl’
Er bestaan verschillende manuele therapiemethoden. In onze praktijk kiezen we voor manuele therapie volgens ‘de Utrechtse School’, ook wel manuele therapie volgens ‘Van der Bijl’ genoemd. Deze methode is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie en het Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Bij deze methode beweegt de manueel therapeut de gewrichten van de patiënt op een zachte, meestal pijnvrije manier. Dit zijn rustige bewegingen en de patiënt bevindt zich zo veel mogelijk in een comfortabele houding. Er is dus geen sprake van heftige manipulaties of ‘kraken’, wat gebruikelijk is bij andere methoden. We behandelen niet alleen het klachtengebied, maar bijna alle gewrichten in het lichaam.

Welke klachten worden behandeld door de manueeltherapeut?

Manuele therapie wordt vooral ingezet bij pijnklachten en beperkingen die optreden in combinatie met bewegen, zoals bij:

  • rugklachten, nekklachten, schouderklachten
  • gewrichtsklachten (zoals heup, knie, enkel, voet, schouder, ellenboog, pols)
  • spier-, pees- en aanhechtingsproblemen
  • artrose (slijtage), hernia, bepaalde vormen van hoofdpijn, whiplash

 

Duur van de behandeling

Er zijn zelden meer dan acht behandelingen noodzakelijk. Na maximaal drie behandelingen moet er enige verbetering zijn opgetreden, anders wordt de behandeling gestopt.

Manuele therapie bij Westduinen in Den Haag

De specialist die de manuele therapie uitvoert is Roderik Scholten. Wilt u meer informatie over de behandeling of direct een afspraak maken? Bel 070-3546020 of stuur een bericht.