Oedeemtherapie
Oedeemtherapie
Oedeemtherapie

Oedeemtherapie of lymfedrainage

Oedeem is een toename van weefselvocht (lymfe) in een gebied waardoor zwelling optreedt en de functie van dat gebied verstoord raakt. De oorzaak kan een vergrote aanvoer van vocht, maar ook van een belemmerde afvoer van vocht zijn. Hierdoor is de balans is verstoord geraakt.
 

De oorzaak en behandeling van oedeem

Oedeemklachten treden op ten gevolge van chronisch vaatlijden op basis van onder meer een slechte hartfunctie, longproblemen, diabetes mellitus en overgewicht. Ook de behandeling van kwaadaardige tumoren kan oedeem veroorzaken.

Oedeem veroorzaakt veel klachten. Gelukkig kunnen we het wegwerken met behulp van manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek), door oefentherapie en in sommige gevallen door het aanbrengen van lymfetape. Als u na de behandeling nog niet voldoende conditie heeft, stellen we een plan op voor training in onze praktijk.

Oedeemtherapie bij vaatlijden

Wanneer er sprake is van ernstig vaatlijden, bestaat er een groot risico op ‘open benen’. Dan wordt u naast de lymfedrainage uitgebreid gezwachteld, als voorbereiding op het aanmeten van steunkousen. Tevens geven we advies bij het aanpassen van de leefgewoonten en proberen we inzicht te geven in de aard van de aandoening.

 

De duur en vergoeding van oedeemtherapie

Het aantal behandelingen oedeemtherapie is afhankelijk van de aandoening waarmee men komt, en de fase van de behandeling. Het is in principe een chronische indicatie waarvoor bijzondere regels gelden in de zorgverzekering. De eerste 20 behandelingen worden betaald uit de aanvullende verzekering. Heeft men geen (toereikende) aanvullende verzekering dan moeten deze behandelingen betaald worden door de patiënt zelf. Na de eerste 20 behandelingen wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor de basisverzekering geldt dat men een eigen risico heeft van €385 per jaar. Het kan dus voorkomen dat men deze behandelingen tegenkomt op de rekening, die de zorgverzekering aan zijn cliënten stuurt.

Voor patiënten, die financieel niet draagkrachtig zijn, is het mogelijk via bijvoorbeeld de Stad Den Haag de zorgverzekering af te sluiten. Informatie hierover kunt u opvragen bij de gemeente.

Oedeemtherapie en lymfedrainage in onze praktijk

In onze praktijk hebben we 2 oedeemtherapeuten, te weten Ferenc Molnar en Trudy Vos. Wilt u meer informatie over de behandeling of wilt u een afspraak maken dan kan dit telefonisch. 070-3546020 of via info@westduinen.nl

Ferenc Molnar is aanwezig maandag, woensdag en donderdag

Trudy Vos is aanwezig dinsdag en vrijdag