Fysiotherapie voor het hele gezin in Den Haag

Contact

U heeft pijn bij het bewegen en wilt dit verlichten. Logisch, maar welke soort fysiotherapie is hiervoor geschikt? Bekijk hieronder de verschillende soorten therapie die Centrum voor Fysiotherapie aanbiedt.

Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt

Fysiotherapie

De fysiotherapeut biedt u begeleiding, behandeling en advies bij allerlei klachten aan uw bewegingsapparaat. Vaak is daarbij sprake van pijn en beperking bij het bewegen. Deze klachten worden meestal goed verholpen met fysiotherapiebehandeling, zodat u weer snel uw dagelijkse bezigheden kunt oppakken. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten en weer vlug aan het werk kunnen. U leert hoe verantwoord bewegen verdere problemen voorkomt of beperkt.

Fysiotherapie zonder verwijsbrief
Tegenwoordig heeft u geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk, u mag nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts, maar het hoeft in principe niet meer. Zo komt u ‘direct' bij de specialist in beweging terecht en begint u meteen met werken aan uw herstel.
Als u besluit rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan, dan voert deze eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat hij of zij eerst vaststelt of de fysiotherapeut u kan helpen. Zo niet, dan kan de therapeut u bijvoorbeeld doorsturen naar de huisarts.

Maak een afspraak
klachten aan het bewegingsapparaat

Manuele therapie

Als gewrichten niet goed bewegen, kunnen allerlei klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan. Niet alleen klachten aan de gewrichten zelf, maar ook aan omliggende structuren, zoals spieren en pezen. Hierdoor ontstaat soms uitstralende pijn naar uw arm of been en bijna altijd pijn of beperking bij het bewegen. 

Manuele therapie wordt vooral ingezet bij pijnklachten en beperkingen die optreden in combinatie met bewegen, zoals:

  • Rugklachten, nekklachten, schouderklachten
  • Gewrichtsklachten (zoals heup, knie, enkel, voet, schouder, elleboog, pols)
  • Spier-, pees- en aanhechtingsproblemen
  • Artrose (slijtage), hernia, bepaalde vormen van hoofdpijn, whiplash
Maak een afspraak
SPORTFYSIOTHERAPIE EN REVALIDATIE

Sportfysiotherapie en revalidatie

Bewegen is goed voor lichaam en geest, dat weet iedereen. Sporten is dus een gezonde bezigheid, maar jaarlijks lopen duizenden sporters een blessure op. Met sportfysiotherapie helpen we uw blessure te genezen én adviseren we u over het voorkomen ervan.

De sportfysiotherapeut heeft veel kennis over bewegen en actief revalideren. De meeste klachten waarmee mensen naar sportfysiotherapie gaan, zijn blessures aan gewrichten en spieren, met name aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de geblesseerde gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.
Daarnaast zijn het geven van uitleg over het ontstaan van sportletsels en het geven van advies over de preventie ervan, belangrijke taken voor de sportfysiotherapeut.

Ook voor niet-sporters van alle leeftijden
De sportfysiotherapeut begeleidt en adviseert naast ervaren sporters ook andere doelgroepen, bij wie actief revalideren (cardio- en krachttraining, oefeningstherapie) wordt ingezet als onderdeel van de therapie. Zo behandelen we cliënten die na ziektes, blessures of operaties weer hun oude lichamelijke activiteitsniveau in het dagelijkse leven en werk willen bereiken.

Maak een afspraak
motorische en zintuiglijke ontwikkeling stimuleren

Kinderfysiotherapie

Iedereen heeft in zijn kinderjaren geleerd te bewegen. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat goed en ongemerkt, maar bij sommige kinderen duurt het wat langer of wijkt de motoriek af van wat gebruikelijk is.
Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan:

  • De zintuigen
  • De organen
  • Het zenuwstelsel
  • Het houdings- en bewegingsapparaat


Hierdoor kan het voorkomen dat kinderen te weinig motorische ervaring opdoen. Zij hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Of zij moeten leren met een beperking toch optimaal te functioneren. Al deze kinderen hebben baat bij een behandeling door een kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van bewegend functioneren van kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar.



De behandeling is erop gericht om de motorische en zintuiglijke ontwikkeling van het kind spelenderwijs te stimuleren. Als het nodig is, vindt de behandeling thuis plaats. Dit gebeurt onder meer bij jonge baby’s en bij kinderen met een ernstige handicap. Een belangrijk aspect van de behandeling vormen de adviezen voor de thuissituatie, school, sporten en spelen.


Indicaties voor kinderfysiotherapie


Bij baby’s:
  • Wanneer de baby een duidelijke voorkeurshouding heeft (hoofdje steeds naar één kant draait of één lichaamshelft meer beweegt dan de andere)
  • Wanneer de baby veel huilt of heel gespannen is
  • Bij voedingsproblemen
  • Wanneer contact met de omgeving moeilijk is
  • Wanneer de ontwikkeling duidelijk langzamer gaat dan bij leeftijdsgenootjes


Bij peuters, 2 tot 4 jaar:
  • Wanneer de peuter laat of afwijkend loopt; veel struikelt
  • Wanneer er een opvallend verschil is tussen de linker en rechter lichaamsfuncties
  • Wanneer een kind moeite heeft met peutermotoriek zoals leren rennen, springen, klimmen en fietsen op een driewieler


Bij basisschoolkinderen:
  • Bij problemen na een ziekte of ongeval
  • Wanneer een kind onhandiger of minder soepel is in de grove motoriek dan leeftijdsgenootjes
  • Wanneer een kind moeite heeft met de fijne motoriek
  • Bij een houdingsafwijking
  • Bij ademhalingsproblemen zoals astma
Maak een afspraak

Sensorische Informatieverwerking

Reageert uw kind niet als u iets vraagt terwijl hij u wel heeft gehoord?
Ervaart uw kind een aai over de bol als pijnlijk?
Botst uw kind regelmatig tegen voorwerpen aan en zien bewegingen er slordig uit?

Het kan zijn dat uw kind last van een sensorische informatiestoornis heeft.
Er zijn de zintuigen die we allemaal kennen: ruiken, proeven, horen of zien. Maar er zijn ook verborgen zintuigen, zoals het evenwichtsorgaan.
Al die zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op onze omgeving. Gebeurt dat niet dan is er sprake van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem. Prikkels komen sterker binnen, of juist minder sterk.
Het kind neemt informatie uit de omgeving rommelig waar. Als gevolg daarvan reageert het anders op de omgeving.
Denkt u dat uw kind wellicht problemen ondervindt ten gevolge van een SI-probleem en wilt u het daarbij helpen dan kunt u uw kind aanmelden bij een van onze kinderfysiotherapeuten.
Er wordt gekeken op welke gebieden problemen bestaan en welke zintuiginformatie juist gestimuleerd of beperkt moet worden. Over het algemeen wordt de therapie op een speelse manier aangeboden. Het kind heeft inbreng in de activiteiten, en kan zo ook laten zien wat het wèl kan.

Maak een afspraak

Dry Needling

Bij pijnklachten en spanningsklachten vanuit de spieren kan, naast massage en bewegingsoefeningen, ook Dry Needling gebruikt worden. Door middel van een speciale techniek worden spieren met een acupunctuurnaald aangeprikt en deze raken daardoor snel en langdurig ontspannen. Dry Needling wordt bij Centrum voor Fysiotherapie door Rik Franssen uitgevoerd. Hij behandelt daarmee pijnklachten vanuit de spieren in het gehele lichaam, afgezien van het hoofd. Wilt u meer informatie over de behandeling of direct een afspraak maken? Bel 070 - 354 60 20 of stuur een bericht.

Maak een afspraak